SUDETY
Strona główna użytkownik: gość
Towarzystwo Dolnośląskie SUDETY
  Statut
  Kontakt
Redakcja
  Prenumerata i sprzedaż
  Reklama w SUDETACH
  Wydawca
  Kontakt
Bibliografia zawartości
Aktualny numer
  Największa śląska szubienica stała w Złotoryi
  Zawory w okolicach Chełmska Śląskiego
  Sudecki bestiariusz drapieżników (9)
Stałe rubryki
  Ratusze sudeckie
  Sudeckie legendy
  Na starej pocztówce
  Nasz tomik poetycki
  Sudeckie rezydencje
  Zamki sudeckie
  Z geomorfologii Sudetów
  Śladami dawnego osadnictwa w Sudetach
Mapa serwisu
  Linki

ZMIANA CENY

Od numeru 2/2017 wzrasta cena „Sudetów" do 10 zł za egzemplarz.

Prenumerata opłacona do 29.03.2017 pozostaje bez zmian. Zamawiający dostaną egzemplarze w starej cenie (8 zł).


* Ukazało się już kolejne wydanie „Sudetów”. Zaskoczenie niektórych czytelników budzi tym razem okładka, z pozoru niemająca nic wspólnego z Sudetami. Fotografia pani z japońską parasolką pochodzi z niezwykle interesującej wystawy otwartej na zamku Książ i publikacji, która ukazała się w Oficynie Wydawniczej ATUT.

Książ od kuchni
w obiektywie Louisa Hardouina, nadwornego kucharza Hochbergów

Album z fotografiami Louisa Hardouina, mistrza sztuki kulinarnej, który od 1909 do 1926 roku kierował kuchnią na dworze Hochbergów w Książu, dla Hansa Heinricha XV pracował zapewne do 1932 roku.

Wielkiej pasji fotograficznej Francuza zawdzięcza Książ unikatowe zdjęcia, cudem ocalałe w zbiorach rodzinnych. Są to obrazy zatopionej w zieleni dumnej bryły zamku i jego okolic, arystokratycznych właścicieli i zatrudnianych przez nich pracowników. Hardouin uchwycił swoim aparatem krajobrazy wszystkich pór roku – tutejszą florę i faunę, zatrzymał w kadrze widoki ziemi wałbrzyskiej oraz Pszczyny i wielu miejsc, które odwiedzał podczas podróży po Europie.

Kochający mąż i ojciec czule przedstawiał żonę i synów. Chętnie fotografował też książęce dzieci spędzające czas z Hardouinami. Dokumentował życie dworu, portretując: nianie, lokajów, kucharzy, straż, leśników, nauczycieli, stajennych, stangretów, forysiów, ogrodników, rzeźników, służby porządkowe, rolników i zarządców… Dzięki temu świadectwu łatwiej zrozumieć złożoność wielkiego organizmu, jakim był Książ w czasach ostatnich Hochbergów na zamku.

http://atut.ig.pl/?1279,ksiaz-od-kuchni

Numery archiwalne „Sudetów”

Dostępne są

w cenie 2 zł za egzemplarz:

2010 – 11 numerów (brak numeru 2)

2011 – 12 numerów (komplet)

2012 – 12 numerów (komplet)

2013 – 9 numerów (komplet, przerwa w edycji)

 

w cenie 8 zł za egzemplarz

2015 – 6 numerów (komplet, dwumiesięcznik)

2016 – 2 numery (komplet, przerwa w edycji)

 

Całkowity koszt zamówienia = (cena x ilość zamawianych egzemplarzy) + koszty przesyłki

np. zamawiając 3 roczniki, czyli 36 egz., płacimy: (2 x 36) + 40 = 112

Koszt przesyłki – opłata zależna od ilości zamawianych egzemplarzy (wagi przesyłki):

12 egzemplarzy – 22 zł,

24 egzemplarze – 25 zł,

36 egzemplarzy – 40 zł,

48 egzemplarzy – 40 zł.

(UWAGA: dla odbiorców zagranicznych cena egzemplarza 1 euro + koszty przesyłki wg taryf przesyłek zagranicznych).

UWAGA! Nie przyjmujemy przedpłat.

Przyjmujemy wyłącznie zamówienia pisemne (e-mailowe: sudety@sudety.ig.pl, prosimy podawać adres dostawy i telefon). Opłatę za dostarczoną przesyłkę (wartość zamówionych numerów + koszty przesyłki) pobiera doręczyciel.


www.radioluban.pl


Biuletyn przygotowuje
zespół redakcyjny
Miesięcznika "SUDETY"
Kościuszki 51a, 50-011 Wrocław
tel. 71 342 20 57 w. 413, fax. 71 341 32 04
sudety@sudety.ig.pl
licznik: 0 odwiedzin